Om StrokeRide

Varför StrokeRide?

Den 27 februari 2012 fick vår pappa, Leif, en hjärnblödning.

Efter det följde någon månad som var en orolig och jobbig tid för honom även om han hela tiden hade gott mod om att bli bra igen. Under våren/sommaren 2012 så gick återhämtningen ganska snabbt framåt men möttes av något bakslag under hösten. Idag är Leif pensionär och har sedan stroken 2012 genomfört några motionslopp på sin mountainbike. Han är även med i alla de olika insamlingsaktiviteter vi gör, dessutom har han varit en stor resurs vid bygget av Grästorps Mountainbikespår.

Varför valde vi namnet StrokeRide?

Vi cyklar en hel del och vi vill driva denna insamling genom framförallt genom cyklingen, därav namnet StrokeRide.

228 626 kronor till Hjärt-Lungfonden!

StrokeRide haft möjlighet att skänka 228 626 kronor till Hjärt-Lungfonden!

Allt som hänt vår pappa har fått oss att vilja lära oss mer om stroke och på något sätt kunna bidra till forskningen. Vi har valt att hjälpa Hjärt-Lungfonden och deras insamling till strokeforskningen.

 

/ Bröderna Kenneth Wilson och Thomas Olausson

 

Kort fakta om stroke

Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symptom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad skadas på grund av hämmad syretillförsel till nervcellerna i det berörda området.

Syrebristen uppkommer till följd av antingen en blodpropp i något blodkärl (hjärninfarkt) eller en bristning i något kärl inne i hjärnan eller på hjärnans yta (hjärnblödning). Det som utlöser stroke är hjärt-kärlsjukdom, oftast åderförfettning (ateroskleros). Kärlskadorna orsakar hjärninfarkt i cirka 85 procent av fallen och hjärnblödning i resterande fall.

Enligt statistiken drabbar stroke oftast de kärlområden i hjärnan som är störst och viktigast för blodförsörjningen. Men de små blodkärlen, som ligger djupt inne i hjärnan, kan också drabbas till exempel på grund av högt blodtryck.

  • Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning.
  • Varje år drabbas cirka 30 000 personer av stroke varav hälften avlider eller får svåra funktionsnedsättningar.
  • Tack vare forskningen utvecklas nya metoder att rädda liv på strokepatienter.
  • Hjärt-Lungfondens mål är att halvera antalet personer som avlider eller får svåra funktionsnedsättningar på grund av stroke.

Läs mer om stroke hos Hjärt-Lungfonden.