Om StrokeRide

Kontakta StrokeRide

E-post: kontakt@strokeride.se
Facebook: StrokeRide
Instagram: @strokeride
Youtube: StrokeRide

Varför StrokeRide?

Den 21 januari 2012 fick min pappa, Leif, en hjärnblödning.

Efter det följde någon månad som var en orolig och jobbig tid för honom även om han hela tiden hade gott mod om att bli bra igen. Under våren/sommaren 2012 så gick återhämtningen ganska snabbt framåt men möttes av något bakslag under hösten. Idag är Leif pensionär och har sedan stroken 2012 genomfört några motionslopp på sin mountainbike.

Leif är även med i olika insamlingsaktiviteter vi gör och har dessutom varit en stor resurs vid bygget av Grästorps Mountainbikespår.

2014 startas StrokeRide

I februari 2014 går startskottet för StrokeRide och har under åren blivit större än vi kunde ana från början.

Varför valde vi namnet StrokeRide?

Vi cyklar en hel del och vi vill driva denna insamling genom framförallt genom cyklingen, därav namnet StrokeRide.

Vi vill sprida kunskap om stroke

Allt som hänt pappa har fått oss att vilja lära oss mer om stroke och på något sätt kunna bidra till forskningen. Vi har valt att hjälpa Hjärt-Lungfonden och deras insamling till strokeforskningen. Vi vill även sprida det så OTROLIGT VIKTIGA AKUT-testet som lär dig, och andra, att känna igen de vanligaste varningssignalerna vid stroke.

Nästan 300 000 kronor till Hjärt-Lungfonden!

StrokeRide har genom åren haft möjlighet att skänka nästan 300 000* kronor till Hjärt-Lungfonden! Otroligt kul att så många personer valt att hjälpa oss i kampen mot stroke 🙂
* Aktuellt belopp som skänkts visas på startsidan.

/Kenneth Wilson – initiativtagare till StrokeRide

 

Kort fakta om stroke

Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symptom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad skadas på grund av hämmad syretillförsel till nervcellerna i det berörda området.

Syrebristen uppkommer till följd av antingen en blodpropp i något blodkärl (hjärninfarkt) eller en bristning i något kärl inne i hjärnan eller på hjärnans yta (hjärnblödning). Det som utlöser stroke är hjärt-kärlsjukdom, oftast åderförfettning (ateroskleros). Kärlskadorna orsakar hjärninfarkt i cirka 85 procent av fallen och hjärnblödning i resterande fall.

Enligt statistiken drabbar stroke oftast de kärlområden i hjärnan som är störst och viktigast för blodförsörjningen. Men de små blodkärlen, som ligger djupt inne i hjärnan, kan också drabbas till exempel på grund av högt blodtryck.

  • Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning.
  • Varje år drabbas cirka 25 000 personer av stroke.
  • Drygt 5 500 av de drabbade avlider.
  • Tack vare forskningen utvecklas nya metoder att rädda liv på strokepatienter.
  • Hjärt-Lungfondens mål är att halvera antalet personer som avlider eller får svåra funktionsnedsättningar på grund av stroke.

Läs mer om stroke hos Hjärt-Lungfonden.